ЕК дава зелена светлина на Северна Македония и Албания. Страните са

...
ЕК дава зелена светлина на Северна Македония и Албания. Страните са
Коментари Харесай

Говорител на ЕК: Северна Македония и Албания могат да преговарят за членство в ЕС

ЕК дава зелена светлина на Северна Македония и Албания. Страните са изпълнили изискванията, с цел да стартират договаряния за участие в Европейския съюз. Следващите стъпки са в полето на страните членки.

Това разгласи представител на Европейската комисия в отговор на въпрос за визитата на българската делегация в Битоля и откриването на български културен център там, представен от.

" Ние продължаваме да насърчаваме Северна Македония и България да реализират взаимноприемливи решения на отворените двустранни въпроси и се надяваме допустимо най-бързо да забележим началото на преговорния развой със Северна Македония и Албания ", уточни представителят.

От Брюксел припомниха, че с цел да стартират договарянията за участие със страна претендент, страните от Европейски Съюз би трябвало да одобрят преговорната рамка. Позицията на България остава непроменена - тя държи Скопие да престане с нападките към страната ни и да се откаже от езика на омразата. Възражения към участието на Албания няма, само че двете страни вървят в " пакет " и отводът за едната прави невероятно приобщаването на другата в съюза.

Откритият преди дни от премиера културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля стана следващият мотив за обвиняване на Скопие. Президентът Стево Пендаровски съобщи, че България предлага хитлерист за доближаване, а министър председателят Димитър Ковачевски настоя за откриването на културен център на македонците у нас. 

Темата за участието на РСМ провокира и разнобой в държавното управление и подозрения, че се водят две паралелни политики за приобщаването на Северна Мекедония в Европейски Съюз - на премиера Кирил Петков и на външния министър Теодора Генчовска. Самата Генчовска разгласи, че двамата с министъ-председателя са на едно мнение, само че съветниците на Петков подават друг сигнал към Скопие.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР